До цього Шабату потрібно спекти особливі хали – у вигляді ключа

До наближення Шабату, першого після Песаху, прийнято випікати хали особливої форми – у вигляді ключа. На їдиші вони так і називаються – «шлісель-хали» (від слова «шлісель» – ключ).

 

Існує таке пояснення цього гарного звичаю: «Є сгула – для того, щоб був достаток, парноса, потрібно відкрити йому шлях ключем саме в цей Шабат – перший після завершення Песаху. Ті, хто вміють, випікають хали у формі ключів, але можна також просто вкласти ключ у тісто та спекти хали з ключем усередині, а потім, коли будете різати халу, дістати його».

 

«Найголовніше – не форма хали, а сам факт відділення тіста, адже саме це і є велика заповідь “відділення хали”, і це і є “ключ-шлісель”, а форма хали – лише символ, – пояснює ребецн Хана Камінецька. – Найважливіше – це відділити халу і в той момент попросити Всевишнього про здоров’я, заробіток, про все необхідне. Зараз усіх турбує тема створення добрих єврейських сімей для наших дітей – про це думають як єврейські, так і неєврейські мами. І саме відділення хали цього Шабату сприяє доброму шидуху. Під час приготування першої хали після Песаху – тобто першої після того, як євреї вийшли з рабства і стали вільним народом – важливо думати про правильні речі.

 

Наприклад, про значення кожного інгредієнта: дріжджі – це особистісний ріст, навчання, прагнення до кращого. Цукор – це любов, щирість, увага до хорошого в інших. Сіль – це критика: її має бути небагато, але вона необхідна. Яйця – символ нового життя, родини, творення. Вода – це символ життя і Тори, як без води немає життя, так і без Тори. А борошно – це праця, творення, що перетворює природу на цивілізацію.

 

Про все це треба думати, коли печеш хали – але головне, ще раз наголошую, – це відділення хали з благословенням, саме це відкриває нам Божественне світло».