Цього року у відомій дніпровській мацепекарні «Тиферет Мацот», як і в попередні роки, неодноразово відбувався особливий захід «Маца хабура» – випікання маци за особистою участю тих, хто виконуватиме заповідь цією мацою під час Седеру. Участь у «Маца хабура» вважається окрасою заповіді та її найкращим виконанням.
Цей обряд не лише пов’язаний з тим, що його учасники можуть бути абсолютно впевнені у кошерності спеченої маци та з тим, що вони повністю беруть відповідальність за дотримання всіх строгостей її виготовлення на себе, не перекладаючи їх ні на кого іншого, але, перш за все, з тим, що особиста участь у такому важливому акті, як підготовка маци для найкращого виконання заповіді, є важливою для прославлення Вс-вишнього та особистою демонстрацією готовності виконувати Його повеління.
«Хабура – це дуже зворушливо і підкреслює нашу максимальну залученість та наше максимально серйозне ставлення до Песаху та його законів, – каже рабин Реувен Камінецький, – численні шановні рабини разом із членами своїх родин, а іноді групи друзів, приїжджають до мацепекарні, щоб особисто спекти мацу для свого Седеру і це вкладає в кожен листок маци частину нашої душі та демонструє нашу готовність з радістю виконувати приписи Вс-вишнього. Ми дуже вдячні рабину Меїру Стамблеру за те, що він не лише створив відому у всьому світі мацепекарню, але й допомагає та сприяє проведенню «Маца хабура» для євреїв Дніпра, інших міст України та закордонних гостей».
Процес виготовлення маци, що складається лише з двох інгредієнтів – борошна та води, має безліч нюансів, тонкощів та спеціальних правил, бо маца, згідно з єврейською традицією, така проста в матеріальному плані, має величезне духовне значення і вимагає дуже уважного ставлення. Маца, особливо та, що споживається під час Седерів, це не просто «не-хамец», це продукт, що має особливу сакральність і його очевидна простота лише підкреслює та посилює його складне багатогранне духовне значення.